teisipäev, 26. veebruar 2019



Kes meist ei mäletaks lapsepõlvest kama, mida sai  tihti söödud. Aga kas me ka teame, mida head kama sisaldab?


Tegu on väga olulise toiduainega, mis sisaldab rohkelt kiud- ja mineraalaineid ning vitamiine. Kamas on säilinud kõik väärtuslik, mille loodus on teradesse talletanud. Eri terade segu on ülimalt väärt valguallikas, sisaldades mitmeid organismile olulisi aminohappeid. Meie organism vajab aminohappeid valkude tootmiseks, need on olulised lihaste, naha, juuste ja küünte ehitamiseks, aga ka organismi ainevahetuse kontrollimiseks ja juhtimiseks. Kamajahu suur kiudainesisaldus soodustab ainevahetust ja sellest saame ka energiat andvaid liitsüsivesikuid.

Tänu rukkile ja hernele on kamajahus B-grupi vitamiine mitu korda rohkem kui teistes jahudes. B-grupi vitamiinid on head närvisüsteemile, mälule ja õppimisvõimele. Kamajahus sisalduvat antioksüdanti E-vitamiini loetakse aga nooruse ja ilu vitamiiniks.


Mineraalainetest on kamajahus olulisemad kaalium, fosfor, räni, raud, tsink, nikkel, fluor, jood ja seleen. Kaalium seisab hea südametegevuse korrasoleku eest. Fosforit vajab keha energiamajanduse korraldamisel, aga ka luukoe ja biomembraanide ehituses jm. Rauast oleneb kudede varustamine hapnikuga. Tsingil on oluline roll maitsmismeele töös, rakkude remontimisel ja immuunsüsteemi toimimisel. Seleen on tähtis antioksüdant, räni vajalik naha, küünte, juuste ja kõhrede jaoks.



OH, TÕELINE KEVADINE ENERGIAPOMM! :)


Pildiotsingu kama kasulikkus tulemus

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar